Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului a încheiat cu succes ciclul cursurilor de instruire în domeniul antreprenoriatului social, în agenda căreia au fost incluse și comunitățile din raionul Leova.
Pe parcursul instruirilor toți cei interesați au avut posibilitatea de a se familiariza cu cadrul legal al Republicici Moldova în materia Antreprenoriatului Social, funcționarea și atribuirea statutului de întreprindere socială, posibilitatea implicării întreprinderilor sociale în depășirea problemelor comunitare, integrarea în aceste întreprinderi a persoanelor din grupurile defavorizate.
Etapa a doua a instruirilor au avut loc în orașul Leova și în satul Sîrma, la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale, antreprenori, profesori și angajați ai întreprinderilor comerciale, activiști comunitari. Este de menționat interesul administrațiilor locale față de tematica abordată, conștientizarea rolului atribuit și menirea acestora de a acorda suport persoanelor interesate în inițierea și dezvoltarea întreprinderilor sociale și/sau prestarea unor asemenea servicii.
Președintele raionului Leova, domnul Nicolae POPA, și-a manifestat deschiderea în desfășurarea instruirii, în cadrul căreia a vorbit despre importanța dezvoltării întreprinderilor sociale în raion și atragerea în activități a persoanelor din grupurile defavorizate.
În procesul de instruire participanților li s-au acordat informații concrete în domeniul antreprenoriatului social, generarea și identificarea ideilor de afaceri sociale, necesitatea planificării, testării modelului de afacere socială. Au fost rezolvate exerciții, bazate pe situații locale, cu evidențierea barierelor și metodelor de depășire a acestora, beneficiului întreprinderilor sociale pentru soluționarea problemelor comunitare existente. Situațiile concrete simulate au contribuit la identificarea, de comun cu participanții, a căilor de rezolvare a acestora.
Antreprenoriatul social este un factor important al coeziunii sociale și al sustenabilității, care poate stimula economia locală. Întreprinderile sociale vor crea locuri de muncă, vor oferi produse și servicii inovatoare cu impact benefic socio-economic, cu generarea veniturilor în comunitățile rurale, inclusiv pentru persoanele defavorizate.
Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului ”Antreprenoriatul Social - punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților”, implementat de Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului.
Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene. Grantul este implementat în cadrul proiectului ”Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel