Președintele raionului, Nicolae POPA, la 18 aprilie 2024 a participat la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud, în cadrul primei ședințe în noua componență. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Membrii Consiliului au ales o nouă conducere şi au aprobat mai multe decizii importante pentru Regiunea de Dezvoltare Sud.
La ședință a participat dl Andrei SPÎNU, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ana MARDARE, sectretară de stat în domeniul Dezvoltare Regională în cadrul ministerului de resort (MIDR), membrii CRD Sud și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud.
Ședința s-a anunțat a fi deliberativă cu prezența a 22 membri din cei 26 membri permanenți. Aceasta a fost prezidată de dl Ministru, Andrei SPÎNU, care a subliniat importanța cooperării și conlucrării active a membrilor CRD Sud în noua legislatură și impactul eficienței acestei structuri asupra dezvoltării social-economice echilibrate a regiunii. Corform ordinii de zi a ședinței, primul subiect a constituit alegerea prin vot a conducerii CRD Sud. Candidaturile propuse au fost susținute în unanimitate, astfel președinte CRD Sud a fost aleasă dna Olga LUCHIAN, președinta raionului Ștefan-Vodă, vicepreședinte CRD Sud fiind ales dl Pavel GROZA, președintele raionului Cahul.
Tot astăzi, a fost ales prin vot reprezentantul sectorului privat în componența CNCDRL dna Cristina OLĂRESCU, administratoare a vinăriei „HEREDO” din raionul Cimișlia.
Alte subiecte de pe ordinea de zi au fost prezentate de dl Nicolae HRISTOV, director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud. Consiliul a luat act de Rolul CRD în procesul decizional și Raportul de progres privind implementarea Programului Operațional Regional Sud 2022-2024 pentru anul 2023. A fost aprobat inclusiv Planul de implementare a Programului Operațional Regional Sud 2022-2024 pentru anul 2024.
CRD Sud este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud, în componența căreia intră raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia. CRD Sud are 26 de membri: cei 8 președinți de raioane, câte un reprezentant al asociațiilor de primari, 5 membri ai societății civile și 5 ai sectorului privat desemnați prin Concurs. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel