La data de 18 iunie, curent, în sala mare de ședințe a Consiliului raional Leova, s-a desfăşurat ședința de lucru cu primarii localităţilor raionului Leova.
Ședința a fost condusă de către președintele raionului, Nicolae Popa, la care au participat: primarii localităților raionului; deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Oleg Canațui; șeful adjunct al Oficiul Teritorial Hîncești al Cancelariei de Stat, Dumitru Baba, șefii subdiviziunilor Consiliului raional și serviciilor desconcentrate din teritoriu.
În cadrul sesiunii reprezentanții Autorităților Publice Locale din raion, conform agendei de lucru, au fost familiarizați:
- Cu privire la problemele sociale din raion. La acest subiect dna Tamara Călugăru, directoarea ATAS Sud - Vest, a informat auditoriul cu problemele din domeniul social, a îndemnat autoritățile publice la o colaborare frunctuoasă în scopul protecției familiilor social – economic vulnerabile, protecția copiilor aflați în situații de risc. La acest subiect, Călugăru Tamara a menționat și necesitatea oferirii unui spațiu de lucru asistenților sociali, cât și întreprinderea tuturor măsurilor posibile în identificarea potențialilor specialiști în domeniul drepturilor copilului.
- Cu privire la mecanismului de cooperare intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea copilului (Hotărârea Guvernului 143 din 12.02.2018) și alimentația copiilor în primul an de viață. Doamna Angela Chițanu, specialistă principală în acordarea asistenței medicale mamei și copilului, a reamintit reprezentanților Autorităților Publice Locale, necesitatea asigurării mentenanței mecanismului colaborării intersectoriale dintre entitățile publice în domeniul medico-social, privind prevenirea și reducerea ratei mortalității materne și infantile a copiilor cu vârsta de până la 5 ani la domiciliul, dar și mecanismul de cooperare intersectorială pentru identificarea, evaluarea, asistența și monitorizarea copiilor aflați în situații de risc (copii victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării). Dna Chițanu Angela a atras atenție asupra mecanismelor de prevenire primară a riscurilor privind bunăstarea copilului, a menționat necesitatea planificării de mijloace financiare în bugetele locale pentru procurarea și acordarea gratuită a laptelui praf familiilor social-economic vulnerabile care cresc copii cu vârsta între 0-12 luni.
- Cu privire la luarea măsurilor necesare pentru lichidarea focarelor de ambrozie. Domnul Nicolae Tomșa, șeful Direcției Agricultură Relații Funciare și Mediu, a informat primarii despre necesitatea întreprinderii măsurilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii Ambrozia.
- Cu privire la arderea vegetației uscate și poligoanelor de deșeuri. Șeful Serviciului Prevenție a Secției Situații Excepționale Leova, domnul Alexandr Banari, a adus la cunoștința celor prezenți măsurile privind prevenirea riscurilor de producere a incendiilor și a altor situații de urgență. O atenție sporită a atras asupra riscurilor de producere a cazurilor de ardere a poligoanelor de deșeuri și câmpurilor de vegetație uscată, dar specificând și măsurile de apărarea împotriva incendiilor, cât și intervenția primară în aceste cazuri.
- Cu privire la prelungirea termeniului de privatizare a fondului locativ. Dna Tatiana Stoiu, specialistă principală în cadrul Aparatului președintelui raionului, a informat despre prelungirea perioadei de privatizare a fondului locativ până la 31 mai 2026.
- Cu privire la Programul Național de extindere și reabilitare a pădurilor. Șeful Î.S. ,,Întreprinderea pentru Silvicultura Iargara”, domnul Sergiu Stepaniuc, a îndemnat primăriile să transmită întreprinderii terenuri pentru a fi împădurite, în scopul extinderii și reabilitării pădurilor.
- Cu privire la construcția Apeductului magistral.
Parlamentul Republicii Moldova
http://parlament.md/
http://gov.md/
Președinția Republicii Moldova
http://www.presedinte.md/
http://cancelaria.gov.md/
http://date.gov.md/
Centrul de Guvernare Electronică
http://egov.md/ro
Registrul de Stat al Actelor Locale
http://actel